Vanliga frågor om menskopp

vallmonJag har riklig mens. Kan jag använda menskopp?

Absolut! En menskopp rymmer upp till 3 ggr så mycket mensvätska som en tampong vilket ju är en fördel om man blöder mycket. Eventuellt kommer du att behöva tömma koppen något oftare än 3-4 ggr per dygn om du har riklig mens.

Jag blöder sparsamt under mens. Kan jag använda menskopp?

Eftersom menskoppen inte torkar ut slemhinnorna eller stör den naturliga balansen i slidan så kan du använda den även om du blöder sparsamt och lätt blir torr av tamponger.
Samma menskopp fungerar oftast under hela mensen, alltså även i början eller slutet av mens när du kanske inte blöder så mycket.

Kan man använda menskopp under natten?

Ja, menskoppen kan användas även under natten. Om du har riklig mens eller sover länge så kan du behöva komplettera med trosskydd eller binda under natten.

Jag har spiral. Kan jag använda menskopp?

Ja, i dom flesta fall går det bra att använda menskoppen om du har spiral. Kom bara ihåg att lätta på undertrycket innan du tar ut menskoppen. Det gör du enklast genom att föra in ett eller två fingrar längs med menskoppen, tills du hör ett litet pysljud. Genom att göra detta förhindrar du att spiralen rubbas ur sitt läge när du tar ut koppen.
Rådgör med gynekolog eller barnmorska om du är osäker.

Jag tycker att menskoppen ser väldigt stor ut. Får den verkligen plats? Och är det inte obekvämt?

Menskoppen kan vid första anblicken se stor ut, kanske för att vi är så vana vid tamponger. Eftersom m-koppen viks innan den förs in så är storleken inga problem. Vår slidmuskulatur är ju väldigt töjbar för att vi ska kunna föda barn.
Menskoppen är tillverkad i ett spänstigt material som till viss del anpassar sig efter slidans rörelser.
Menskoppen känns inte när den sitter rätt.

Om nu menskopp är en så bra produkt. Hur kommer det sig att jag aldrig har hört talas om den förut?

Det finns säkert flera anledningar till varför menskoppen fortfarande är relativt okänd. Den största är nog att menskoppsförsäljning aldrig kan bli ”big business”. Att sälja en produkt som du kan använda i flera år är inte idealt för den som vill tjäna mycket pengar. De stora företagen vill ju hellre att du köper tamponger och bindor varje månad.

Ytterligare en anledning är att nog att det t.o.m. idag i vårt moderna samhälle är något av tabu att prata om mens.

Jag har precis fått min första mens. Kan jag använda menskopp?

Ja, menskoppen kan användas även av personer som just har fått sin mens. Precis som med tampong kan man behöva öva lite på hanteringen.

Kan jag bada med menskopp?

Ja, det går utmärkt. Det kan vara bra att tömma menskoppen strax innan.

Vem ska inte använda menskopp?

Har du tidigare haft TSS ”tampongsjukan”, skall du inte använda menskopp. Invändiga menskydd skall inte heller användas om man har öppna sår eller skador i underlivet, eftersom bakterier då får en större grogrund. Det gäller t.ex. vid vissa underlivssjukdomar och efter förlossning, abort eller missfall.

Hur skickas min menskopp?

Din menskopp skickas som ett vanligt brev och går in i en standardbrevlåda. Beställer du fler produkter eller en Merula Menskopp (som kommer i sin kartong) så att kuvertet inte går in i brevlådan, hämtas det på postens närmaste utlämningsstället.vallmonuppochner
Som avsändare står ”Firma A Mattsson, Kobbarnas Väg 4, 416 47 Göteborg” och det finns inget på kuvertet som skvallrar om dess innehåll.