Att välja storlek & hårdhet på menskopp

storlekarMeLuna finns i 4 storlekar: small (S) medium (M), Large (L) och XL. Strl XL är en av dom största menskopparna på marknaden . MeLuna menskopp finns i tre hårdhetsgrader: Soft, Classic och Sport. Soft-varianten är 25% mjukare än Classic-varianten medan MeLuna Sport är 25% hårdare än Classic. För dig med lågt sittande livmodertapp finns även MeLuna Shorty.

För att en MeLuna menskopp ska fungera effektivt så är det viktigt att välja rätt storlek.

En  MeLuna menskopp som är för liten….

  • Sluter inte tätt mot slidväggen
  • kan glida ner eller vridas under bärande
  • kan vara svår att ta ut om den bärs högt upp

En MeLuna menskopp som är för stor..

  • kan inte vecklas ut helt i slidan
  • kan kännas obekväm eller t.o.m. göra ont

De få millimeterna som skiljer de olika storlekarna åt kan göra stor skillnad för hur menskoppen fungerar.

Två viktiga faktorer för att välja storlek

1.  Din Anatomi

Ålder: Yngre kvinnor har oftast trängre slidmuskler och därför kan menskopp strl M eller S vara lättare att hantera vid införandet. Bäckenbottenmuskulaturen tappar en del av sin elasticitet med ålder och många kvinnor byter till en större kopp vid någon tidpunkt. Som en tumregel kan sägas att Meluna strl M eller L passar för de flesta vuxna kvinnor.

Graviditet: Om du har genomgått en graviditet så rekommenderar vi i första hand en Meluna menskopp strl L eller eftersom slidans form ändras under en graviditet. Hormonerna under en graviditet påverkar dina slidmuskler och bäckenbenens struktur. Hormonerna kan också påverka menstruationsmängd efter genomgången graviditet. Om du är ung och har genomgått en graviditet så kan strl M ändå komma i fråga.

Livmoderhalsens läge: Om din livmoderhals har ett mycket lågt läge i slidan så är det bättre att välja Meluna Shorty. Dessa rekommenderar vi också efter livmodersframfall. Se också under Merula menskopp

Varje kvinna har en unik anatomi och därför är våra rekommendationer ungefärliga. Kontakta oss gärna om du vill ha personliga råd innan köp.

2. Hur mycket du blöder

Det här är också en viktig faktor vid val av storlek. Generellt kan sägas att dom större modellerna (strl L eller XL) är bättre om du har riklig mens och den mellanstora koppen (strl M) fungerar bättre för kvinnor som blöder mindre. Du väljer menskoppens kapacitet efter dom dagar som du blöder mest. I de flesta fall kan du ha samma menskopp hela mensen. Om du blöder mycket så kan vi också rekommendera en Merula cup XL som har hög kapacitet.

Storleksrekommendationer
Ålder/graviditet blöder lite blöder normalt till rikligt

ca 12-20 år, har inte fött barn

S

S eller M

ca 21-30 år , har inte fött barn

M

M eller L

ca 30-40 år , har inte fött barn

M eller L

L

40+, har inte fött barn

M eller L

L

ca 15-30 år , har fött barn

M eller L

L

ca 30 år och uppåt, har fött barn

L

L eller XL
eller Merula XL

Kort slida (Din livmodertapp sitter nära mynningen) Kontakta oss gärna för råd innan köp!

Shorty
(för val av storlek se övriga kriterier) 

Merula menskopp
”one size”


Här hittar du dom exakta måtten
för varje storlek av MeLuna Menskopp.

Vilken hårdhetgrad på Menskopp ska jag välja?

MeLuna Classic, MeLuna Soft eller MeLuna Sport?

För att en menskopp ska fungera optimalt så måste den vara tillräckligt hård för att vecklas ut helt inuti slidan när den är omgiven av slidmuskulatur. Samtidigt får den inte upplevas allt för hård eftersom den då kan ge upphov till obehag och en känsla av tryck när den är på plats.

För de flesta kvinnor passar MeLuna Classic bäst. I några fall kan det dock vara värt att välja någon av de andra varianterna:

Välj MeLuna Soft om du har extra känsligt underliv : Om du vet med dig att du har ett extra känsligt underliv så kan det vara idé att välja den mjuka varianten av MeLuna menskopp, MeLuna Soft. MeLuna Soft kan vara lite svårare att få att veckla ut och det kan behövas lite mer träning för att få den att fungera. Prova gärna snäckvikning och att skölja den i kallt vatten precis innan insättning så att den blir styvare.

Välj MeLuna Sport om du har vältränad bäckenbottenmuskulatur: Vissa sporter som t.ex. yoga, ridning, pilates, kegelbell-övningar ger ofta extra stark bäckenbottenmuskulatur. Om du aktivt tränar någon av dessa sporter och vet med dig att din bäckenbotten är stark så rekommenderar vi MeLuna Sport, som är den hårdaste varianten av MeLunas menskoppar.

köp nu