Hur använda menskopp?

 lilladroppenvit  Tvätta
lilladroppenvit Vik – Håll – För in
lilladroppenvit  Bär i upp till 8 timmar
lilladroppenvit Ta ur och skölj
lilladroppenvit Återanvänd

Förberedelse

Före första användning steriliserar du din menskopp genom att koka den 2-3 min. Tvätta dina händer noggrant med varmt vatten och tvål. Vid första användningen kan insättningen gå lättare om du sköljer koppen med vatten eller använder vattenbaserat glidmedel.
Du kan föra in menskoppen när du sitter, står eller sitter på huk. Oftast hjälper det att grensla lite för att kunna föra in koppen.

Införande

Slappna av! Platta först till menskoppen och vik den sedan dubbel så att den bildar ett ”U” Håll koppen vikt medan du för in den i slidan. Det rätta läget i slidan hittar du genom att öva och bekanta dig med din egen anatomi.c-folding2
Till skillnad från en tampong placeras menskoppen alldeles nära slidmynningen Koppens knopp ska vara precis innanför slidmynningen när du har fått den på plats.

M-koppen hålls på plats med hjälp av undertrycket som bildas när koppen vecklar ut sig och av slidmusklerna.

För att undvika läckage, säkra att koppen har vecklat ut sig helt genom att vrida den ett varv. Om det är svårt att vrida koppen, kan du försiktig föra in ett finger längs med koppens sida för att kontrollera att kanterna inte är ihopklämda. Slidan lutar bakåt vilket innebär att det är lättare att hitta rätt läge för koppen om du vid införandet för koppen i riktning mot din ryggrad och sedan vinklar den lite uppåt eller nedåt, beroende på din anatomi.

Att bära menskoppen

Menskoppen behöver tömmas ca 2-4 gånger per dygn. Den kan användas även över natten, dock max 8 timmar i sträck. Genom att kontrollera mängden mensvätska som samlas i koppen lär du dig snabbt hur ofta just du behöver tömma menskoppen.

Menskoppen kan användas under hela menstruationen, både under kraftig och knapp blödning. Som en extra säkerhet kan du använda trosskydd, speciellt i början innan du har blivit helt bekant med din menskopp.

Menskoppen behöver inte tas ur då du går på toaletten, men efter tarmtömning kan det vara nödvändigt att förbättra koppens läge i slidan. Kom i detta fall ihåg handhygienen! En del vaginbärare har lättare att kissa och tömma tarmen utan menskopp.

Om menskoppen tycks glida nedåt under användningen, säkra att koppen har rätt läge vid införandet och att den har vecklat ut sig ordentligt. Träning av bäckenbottens muskler hjälper slidmusklerna att hålla koppen på plats.

Uttagande

När du ska ta ur koppen, tvätta först dina händer ordentligt. Ställ dig sedan i en bekväm ställning eller sitt på toaletten. Slappna av! Om du inte får tag i koppens undersida, dra försiktigt i koppens pigg. Du kan hjälpa till genom att pressa lätt nedåt med dina magmuskler. Lätta undertrycket i koppen genom att pressa ihop koppen något och dra ut den. Man kan också lätta på undertrycket genom att vinkla koppen tills ett litet pysljud hörs.

Om menskoppen under användningen har glidit uppåt, slappna av och försök få tag med fingrarna i koppens undersida eller i knoppen/ringen. Att sitta på huk hjälper till att föra  koppen neråt. Koppen kan inte försvinna i slidan utan den kommer slutligen ner tack vare gravitationen.

Försök inte att dra ut koppen när den fortfarande är helt öppen genom att bara hålla i knoppen/ringen!  I början är det bäst att ge sig ordentligt med tid för att ta ut koppen. Uttagande av koppen går bra om du kommer ihåg att slappna av!

Töm koppens innehåll i toaletten. Lägg gärna lite toalettpapper i toaletten så att du kan spola utan att smutsa ner.

Återanvändning

Skölj menskoppen noggrant med vatten och eventuellt tvål och för in den på nytt. Använd mild tvål som inte innehåller parfymer.
Om du vid någon tömning inte har tillgång till vatten kan du tillfälligt rengöra koppen med papper. Undvik emellertid pappersludd

Skötsel

Skölj menskoppen ordentligt efter mensens sista användning. Efter varje mens bör du sterilisera koppen genom att koka den 2-3 min i vanligt vatten. Det går också bra att använda Miltontabletter , Coregatabletter eller Merula Spray för att sterilisera menskoppen.  Mellan menstruationsperioderna förvarar du koppen luftigt i dess egen förvaringspåse. Förvara aldrig menskoppen i en lufttät ask eller plastpåse.
Menskoppens små lufthål rengörs lättast med en mellanrumstandborste.
Då och då kan det vara bra att koka menskoppen i vatten med ättika eller saltvatten. Detta motverkar att det uppstår fläckar och avlagringar på menskoppen.

Varför använda menskopp?