VAD?

VARFÖR?

HUR?

Frågor och svar

Tipshörna

Produkt- och Storleksguide

Om M-koppen.se

Kontakt

Hem

 

TILL BUTIKEN

 

vallmofoto
vallmoblad

Bli vän med din menskopp
- Några tips på vägen

Om du är nybörjare

Koka menskoppen 2-5 min i vatten innan du använder den första gången.

Ta god tid på dig de första gångerna och försök att inte spänna dig.
Om du vill kan du prova att sätta in och ta ut din m-kopp innan mensen för att lära dig hur den fungerar. Det går bra att använda ett vattenbaserat glidmedel om det skulle behövas.
Det kan kännas lite trixigt de första gångerna men du lär dig snart hur man gör.

Tips vid uttagandet

Det är lättast om du sitter på toaletten. Slappna av och krysta något. För en del funkar det att ta tag i det lilla klotet på menskoppens undersida och dra men för andra fungerar inte detta sätt. Tillhör du den kategorin så behöver du greppa tag om menskoppens undersida och pressa ihop koppen något så att trycket jämnas ut och förseglingen mot slidväggen släpper innan du kan ta ut koppen och tömma den i toaletten. Ett annat tips för skonsamt uttagande är att försiktigt "vagga" koppen från sida till sida samtidigt som du drar neråt.

Om koppen har vandrat uppåt så kan det vara lättare att sitta på huk och krysta något för att få ner koppen till ett läge där du kan greppa den.

Om du har problem med läckage

Om inget av dessa tips hjälper och du har en menskopp strl M så kan du behöva byta upp dig till strl L. Om du redan har den stora menskoppen så rekommenderar vi bäckenbottenträning i form av knipövningar.

Vid kraftig mensblödning så kan det vid införandet av menskoppen finnas en "dödvolym" av mensvätska i den delen av slidan som ligger nedanför koppens övre kant. Menskoppen samlar ju bara upp vätska som kommer uppifrån. I detta fall kan man få problem med ett litet läckage precis efter insättningen. Läckaget minimeras genom att torka av koppens undersida med toapapper efter införandet. I vissa fall kan det också vara nödvändigt att komplettera med trosskydd.

Om du är Friluftstjej

Menskoppen kan sköljas i alla vatten som du kan tänka dig att bada i under flera timmar. Om du inte har tillgång till vatten kan du kissa på koppen innan du sätter tillbaka den. Urin är nämligen sterilt (om man inte har urinvägsinfektion).

Forum för dig som vill veta mer
Nu finns det ett forum på nätet som bara handlar om menskoppar. Välkommen in på www.menskopp.nu för att diskutera menskoppar med andra tjejer.