Tankesmedja

Hej alla menskoppsintresserade!

Jag har funderat på en sak och skulle gärna vilja ha er input. Det handlar om vår Prova&Byt-menskopp. I nuläget kasserar vi ju de menskoppar som kommer tillbaka men det känns som resursslöseri. Och det är ju just resursslöseri som vi vill undvika genom att använda menskopp, eller hur?
Till saken hör att vi då och då får förfrågningar från olika biståndsprojekt som undrar om vi kan skänka menskoppar. Det råder nämligen brist på  mensskydd i vissa delar av Afrika. Det händer att flickor måste stanna hemma från skolan de dagar de har mens för att de inte har tillgång till  mensskydd. Hittills har vi tyvärr inte haft möjlighet att hjälpa till men nu har en idé fötts. Skulle det vara möjligt att sterilisera de returnerade menskopparna för att sedan skänka vidare?

Jag skulle behöva lite tankar och svar på dessa frågor. Hoppas att ni vill vara med och diskutera!

/Anna

 • Skulle det kännas OK om din Prova&byt menskopp skänktes vidare?
 • Räcker en desinfektion i kokande vatten 2-3 min för att oskadliggöra alla möjliga typer av bakterier och virus som kan finnas i en slida? D.v.s. är det helt säkert att använda en menskopp som har använts av någon annan tidigare?
 • Vet du någon organisation som skulle kunna förmedla menskopparna till bättre behövande kvinnor?

 

12 thoughts on “Tankesmedja

 • 24 mars, 2015 at 21:14
  Permalink

  Hej!
  Jag tycker det är en bra idé! Själv skulle jag tycka det var helt okej att min menskopp skänktes vidare, men jag tänker att det är viktigt att kvinnorna som får dem vet om det, eller?
  Läste på en annan sida som säljer menskoppar att de även säljer steriliseringstabletter som man kan använda om man inte har tillgång till rent vatten, men de är väldigt effektiva och dödar även goda bakterier så om man har tillgång till vatten rekommenderas vanlig kokning. Då tänker jag att dessa tabletter kanske är bättre att använda just i detta syfte, så menskopparna är helt rena.
  Men jag har ingen kunskap om detta egentligen, kanske borde en läkare/biolog eller liknande som kan bakterier tillfrågas om det är säkert. Det är ju absolut en bra idé! 🙂

  Reply
 • 19 april, 2015 at 18:51
  Permalink

  Knepigt! Man vill ju att de ska komma till användning, och själv skulle jag inte ha problem med att använda en använd så att säga, men frågan är ändå hur det känns för dem som tar emot dem. Skulle man kunna tänka sig att sälja dem billigt (med info förstås) i Sverige? Om inte, känns det då ok att ge bort dem som bistånd? Skulle man kunna tänka sig att gå bort dem som välgörenhet i Sverige? Om inte, kan man få ge dem till Afrika?

  Reply
  • 26 april, 2015 at 19:19
   Permalink

   “kan man DÅ” skulle det stå i sista meningen 🙂

   Reply
 • 20 april, 2015 at 07:49
  Permalink

  Tack för kloka tankar! Jag tycker att ni belyser viktiga etiska aspekter av detta.

  Reply
 • 5 juli, 2015 at 19:44
  Permalink

  Tycker det är en jättebra idé, helt onödigt att slänga dem för att de testats någon gång. Man borde kunna sterilisera dem i en autoklav eller på något annat sätt. Finns ju massa sätt att göra saker sterila, så om koppen tål det så är det ju helt klart något man bör göra!!

  Reply
 • 6 september, 2015 at 07:14
  Permalink

  Jag tycker att förslaget med autoklav är en bra idé så till vida menskopparna tål detta. Efter en sådan rengöring kan man ju utan problem återanvända operationsredskap utan risk för blodsmitta eller liknande. Det är ett säkert sätt att desinficera och det vore ju toppen om kopparna kom till nytta istället för att bara kasseras. Jag hoppas att det blir något av detta initiativet!

  Reply
 • 22 september, 2015 at 20:30
  Permalink

  Allt som hamnar i slidan är då inte precis steriliserat 😉 (Skojar lite här men du har fått bra seriös input ovan..!)

  Reply
 • 22 september, 2015 at 21:55
  Permalink

  Det är väl en jättebra idé!
  Jag skulle absolut kunna använda en som någon använt om jag vet 100% säkert att det går att rengöra dem så att de är “som nya”. Går rengöringen inte att säkra, så kan vi ju inte heller skicka dem vidare som bistånd heller.

  Reply
 • 29 juni, 2016 at 14:28
  Permalink

  Jag tycker absolut att man kan återvinna provade koppar. De går ju att rengöra, annars hade vi ju fått bakterier av att själva återvinna dem. Likaså när man vill prova modell, att man då får en begagnad att testa ca tre månader, där ni står för grundlig rengöring…..sen kan man skicka tillbaka o köpa en ny av den modell som passar. Jag hade absolut valt den vägen till rätt kopp 🙂

  Reply
 • 29 juni, 2016 at 14:29
  Permalink

  ..glömde.
  Flera av de instrument som används av tex barnmorskan återanvänds ju.

  Reply
 • 4 juli, 2016 at 14:56
  Permalink

  Jättebra ide!
  Och av svaren du har fått redan, så tänker jag dessutom att om det inte går att skänka dem på något sätt till Afrika så finns det livmoderbärare i Sverige som kan tänka sig att återbruka rena menskoppar (kan bara hålla med de som redan sagt så ovan, jag hade absolut kunnat göra det). Och som en förlängning av denna tanken så kan det vara ett stort stöd för ekonomiskt utsatta att få köpa sådana billigt eller få dem skänkta.
  Men som sagt, detta är bara en tanke OM det skulle visa sig att projektet det talas om inte går att förverkliga.

  Reply
 • 2 september, 2017 at 06:19
  Permalink

  Jag tycker absolut att de bör återanvändas, antingen som bistånd eller att ni drar igång en 2nd-handmarknad! Har t.ex. en kopp som köpts rätt strax inpå graviditet som nu är för liten. Vore toppen om den kunde desinficeras och sedan tjäna någon annan med snippa ?

  Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *